Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης

Το μουσείο, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, στεγάζεται σε κτίριο που παραχώρησε η οικογένεια Βλαχογιάννη, με σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης του νεότερου Ελληνισμού και ειδικότερα να προβάλλει την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και την εκκλησιαστική τέχνη της περιοχής Βέροιας από τη βυζαντινή εποχή μέχρι τις ημέρες μας.

Στον πρώτο όροφο, που είναι αφιερωμένος στο Μακεδονικό Αγώνα, Εκτίθενται ξίφη, μετάλλια, εγχειρίδια, διπλώματα, προσωπικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες, που παραχωρήθηκαν από τους απογόνους των Μακεδονομάχων, με σκοπό να κάνουν γνωστή τη δράση των ντόπιων, αλλά και των ανταρτών από το τότε ελληνικό βασίλειο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό και την αντίσταση στη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Τα εκθέματα αυτά συνοδεύονται από φωτογραφίες εποχής, επεξηγηματικά κείμενα και πίνακες. Σε αίθουσα του ορόφου μάλιστα αναγράφονται όλα τα ονόματα αυτών που αγωνίστηκαν στη Μακεδονία.

Ο δεύτερος όροφος με τη σειρά του είναι αφιερωμένος στα κειμήλια της ιεράς μητρόπολης Βέροιας. Συγκεκριμένα εκτίθενται εικόνες και ιερά άμφια, αρχιερατικές μίτρες, ράβδοι και σάκκοι, ιερά πετραχήλια και φελόνια, κεντητοί επιτάφιοι, μέρη ξυλόγλυπτων τέμπλων από παλιές και μη υφιστάμενες εκκλησίες της περιοχής της Βέροιας, άγια σκεύη, όπως θυμιατά, εξαπτέρυγα, δισκοπότηρα, αλλά και παλαίτυπα ευαγγέλια και πατριαρχικά σιγγίλια.

Μουσεία

Σχετικές καταχωρήσεις

Δώστε την αξιολόγηση σας

Βαθμολογήστε αυτή την καταχώρηση κάνοντας κλικ στα άστρα παρακάτω

Send To Friend

Επιβεβαίωση Captcha
captcha image

Send Inquiry

Επιβεβαίωση Captcha
captcha image